Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı

0
1743

Türkiye’de herhangi bir spor müsabakası/karşılaşmasına katılarak, müsabık olarak adlandırılan her düzeydeki sporcu, Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu’nca, Dünya Dopingle Mücadele Kurallarına uygun hazırlanan “Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı”na tabi olmakla birlikte, her yıl yenilenen “Yasaklı Maddeler Listesini” takip etmek ve uyması gereken kurallar hakkında bilgi sahibi olmakla yükümlüdür.

Yine, sağlık durumu nedeniyle, yasaklılar listesinde bulunan bir ilacı, “başka bir çözüm yolu bulunamadığından” kullanmak zorunda kalan bir Sporcunun, “Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası” olarak adlandırılan “TAKİ” onayı almak için başvurması gerekmektedir.

Bu temel dopingle mücadele kurallarına karşın, sporcuların yükümlülükleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını, yürütmekte olduğumuz dopingle mücadeleye ilişkin sonuçların değerlendirilmesi süreçlerinde üzülerek görmekteyiz. Bu durum, dopingle mücadeleye ilişkin sporcuların “Kusursuz Sorumluluk” neticesinde vücutlarına giren her maddeden sadece kendilerinin sorumlu olması kuralına dayalı olarak; yasaklı maddelerden kendilerini gereği gibi koruyamamalarına ve mağdur olmalarına yol açmaktadır. Bu durumda, 2015 yılı başında yürürlüğe giren Dünya Dopingle Mücadele Kuralları uyarınca artan ceza süreleri nedeniyle sporcular artık daha uzun süreler spordan uzak kalmaktadır.

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu olarak; milli takım kamplarında ve antrenör eğitim seminerlerinde uzun zamandır sürdürdüğümüz eğitim etkinliklerine ek olarak, sporcu ve antrenörler, takım doktorları, ebeveynler, kulüp yetkilileri ve federasyon  üyeleri  gibi sporcuların birlikte çalıştığı veya bu doğrultuda destek aldığı sporcu destek personelinin bilgi eksikliğini gidermek amacıyla internet ortamında ‘’Dopingle Mücadeleyi Kavrama Çevrimiçi Eğitim Kursu’’ isimli bir elektronik eğitim programı geliştirmiş bulunmaktayız.

“Dopingle Mücadeleyi Kavrama Çevrimiçi Eğitim Kursu” sporcuların ve sporcu destek personelinin Dopingle Mücadele konusunda temel eğitimlerinin gerçekleştirilmesi amacı ile oluşturulmuş internet üzerinden hizmet veren olan bir eğitim modülüdür. Bu eğitim modülüne Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu tarafından verilecek bir kullanıcı adı ve kullanıcı şifresiyle girilebilmektedir. Eğitim modülünün içeriğinde, dopingin tanımı, dopingle mücadele kural ihlalleri, dopingle mücadele konusunda sporcuların hakları ve sorumlulukları, gıda takviyeleri, yasaklı maddeler ve yöntemler, doping kontrolleri, ve sonuçların değerlendirilmesi gibi başlıklar altında bilgiler verilmektedir. Katılımcılar bütün konular bittikten sonra, ‘’Çevrimiçi Özdeğerlendirme Çalışması’’ linki ile 10 soruluk bir sınava tabi tutulacaktır. Katılımcılar bu sorulara % 80 oranında ‘’doğru’’ cevap verdiğinde başarılı sayılacaktır ve internet üzerinden “Dopingle Mücadeleyi Kavrama Çevrimiçi Sertifika” almaya hak kazanacaktır.

Tüm bu açıklamalar ışığında; öncelikle yakın zaman içerisinde uluslararası müsabakalara katılacak milli takım sporcularından başlamak üzere, diğer milli takım sporcuları ile Federasyonunuz tarafından bu eğitimi almasında yarar gördüğünüz sporcular ve sporcu destek personelinin, dopingle mücadele konusunda güncel bilgileri özetleyen “Dopingle Mücadeleyi Kavrama Çevrimiçi Eğitim Kursu’na katılmalarının ve sertifika almalarının çok gerekli olduğu ve zorunlu tutulması gerektiği kanaatindeyiz.

Şimdiden katılımınız ve işbirliğiniz için teşekkürlerimizi sunarız.

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Rüştü GÜNER

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü

 

Facebook Yorumları

yorum