Evde Kal Direksiyonsuz Kalma

0
9630

Corona olarak adlandırılan Covid-19 hayatımıza girdikten sonra bilim kurgu filmi tadında değişikliler yaşıyoruz gezegen olarak. “I am Legend”daki Will Smith gibi hissettiğimiz sokaklar, Ortaköy meydanı kıyısında zıplayan yunuslar derken çok sıra dışı bir sürece şahit oluyoruz. Bu sırada birçoğumuz #evdekal etiketine uyum sağlarken bazılarımız mecburen bazıları ise içindeki isyankara engel olamayıp sokaklara çıkıyor.

Bu durum haliyle bir çok sporu da olumsuz etkiledi. Bir çok federasyon gibi Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu da sezonu askıya almak zorunda kaldı. Ama bu süreçte evde oturan sporcular ve sporseverleri buluşturan müsabakalar resmi bir şekilde organize edilmeye başladı.

Haliyle bir çok motorsporsever kendi imkanları dahilinde evinde simülasyon oyunları ile kendini avutmaya çalışıyor. E-spor denince akla genelde strateji oyunları, dövüş oyunları, birinci şahıs nişancı oyunları geliyor. Hatta ülkemizde kurulan e-spor federasyonu çatısı altında çok yüksek bütçeli takımlar ve onları sporcuları bulunuyor. Ancak bizim odağımız sanal ortamdaki motorsporları simülasyonları.

Ülkemizde motorsporlarının sanal ortamdaki yansımasının tarihi aslında 12 yıl öncesine dayanıyor. 2008 yılında o dönem popüler bir forum ve görsel sitesi olan Rallivideo, Castrol ve Ford sponsorluğu bir sezon boyunca RBR (Richard Burns Rally) üzerinden organize edilen bir ralli şampiyonası organize etti. O şampiyonanın birincisine verilen ödül ise sezon sonunda koşulan İstanbul Ralli Şampiyonası’nda Ford Fiesta N/3 ralli otomobili ile Ford takımı çatısı altında, Ford tulumuyla yarışmaktı.

TIRC adını verdiğimiz “Turkish Internet Rally Championship”ın kullandığı Richard Burns Rally adlı oyun 2004 yılında Warthog adlı bir yazılım firması tarafından yazılmıştı. Gelişmelerin ay hatta hafta ile belirlendiği bilişim dünyasında oyun olarak satılan 10 küsur yaşında bir yazılımın hala güncelliğini koruması, hala açık kaynak kodlu oluşu sayesinde araç ve etap geliştirilmesi inanılmaz bir başarı. Tabi bu başarı Warthog’a ne yazık ki yaramamıştı. NFS’nin egemen olduğu arcade yıllarında bu kadar iyi bir simülasyon hak ettiği ilgiyi göremediği için firma iflas etmişti.

Tabi ülkemizde sadece bir sezon süren TIRC organizasyonun dünyada çok daha popüler bir örneği var. GT Academy. Sony ve Nissan’ın ortaklaşa 2008 yılında başlattığı bu organizasyonun merkez üssü İngiltere’nin Silverstone pistiydi. Ön elemelerde sürüş becerileri haricinde komandolarla fiziksel eğitimlerden tutun da, ihtisas basınına röportaj verirken olan tavırlarına kadar her aşamalardan geçirilen adaylar son noktada Nissan Yarış Pilotu programına dahil olup, gerekli aşamalardan sonra Nissan’ın resmi yarış takımında start alıyorlardı. Organize edildiği 6 sezon boyunca beş milyon kişinin katıldığı GT Academy aynı zamanda ünlülerin sunduğu, 160 ülkede yayınlanmış ve 100 milyon izleyiciye ulaşmış bir yarışma programıydı.

Bu arada başarılı pilotumuz Ayhancan Güven’in GT Academy’de dünya klasmanında ilk üç pilottan birisi olduğunu ama daha önce kartingde lisans ile yarıştığı için GT Academy Silverstone’a gitmeyi son dakika kaçırdığını da ekleyelim.

Şu anda ise başka gurur verici bir simülasyon sporcumuz var. Cem Bölükbaşı. Formula 1 Dünya şampiyonası resmi e-sporcusu olan 22 yaşındaki Cem’in Leclerc gibi Ferrari fabrika pilotları ile sanalda kapışmalarını keyifle seyredebilirsiniz. Cem, 2019 sezonunda ise Borusan Motorsport takımı ile gerçek bir GT aracı ile de start aldı. Ülkemizde resmi fabrika takımı olarak sanal turnuva organize eden takım ise Borusan Motorsport oldu. Bu açıdan bakınca Borusan takımının Cem’e olan ilgisi ve desteğine şaşırmamak gerekiyor.

Pandemi sonrasında ise Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ise sanal turnuvaları bir düzene oturtmak adına yeni bir yönetmelik hazırladı. Artık lisans alınarak, resmi organizatör kulüpler tarafından düzenlenen turnuvalarda Türkiye Şampiyonu pilotlar ile aynı etaplarda yarışma imkanınız var. Burak Çukurova’dan Orhan Avcıoğlu’na, Murat Bostancı’dan Yağız Avcı’ya kadar ülkemizi yurt dışında temsil etmiş pilotlarımız ile aynı klasmanda ve etaplarda yarışma imkanınız var. Gerçekte “biraz” zor olabilecek bu durum sanal şampiyona sayesinde imkanlarınız dahilinde artık.

Tosfed ise bu konuda sadece yönetmelik hazırlayan bir otorite olmaktan öte organize ettiği ve Red Bull’un sponsor olduğu Dijital Şampiyona sonunda birinciye 10.000 TL, ikinciye 6.000 TL, üçüncüye ise 4.000 TL ödül vererek rekabeti daha da kızıştırdı.

Haliyle bu konuda uzun yıllardır eğitim veren, organizasyon yapan, ekipman üreten ve ithal eden kişi ve kurumlar için ciddi bir pazar oluştu. Bugün e-spor simülasyonları olarak basit bir Google araması ile çok fazla alternatife ulaşma ve neredeyse dünyada örnekleri olan tüm ekipmanları satın alma imkanınız var.

TOSFED resmi sitesinde yarışlara katılabileceğiniz, seyredebileceğiniz tüm linkler bulunuyor.

Evde kalın, yarışsız kalmayın…

Facebook Yorumları

yorum