2017 Sezonu Böyle Geçti

0
2707

Ralli, pist, tırmanma, offroad, trial, karting, drift ve klasik otomobil olmak üzere 8 ayrı branştaki ulusal ve mahalli serilerin tamamlanmasıyla otomobil sporlarında 2017 sezonu geride kaldı.
Özellikle sporcu ve takımlarımızın farklı branşlarda Avrupa’da elde ettiği başarıların dikkat çektiği 2017 sezonunda, ülkemizin 8 yıl aradan sonra yeniden Dünya Ralli Şampiyonası takvimine dahil edilmesi ve TOSFED Başkanı Serkan Yazıcı’nın FIA Dünya Motorsporları Konseyi’nin 14 üyesinden birisi olarak göreve gelmesi gibi önemli gelişmeler de yaşandı.
8 Branşta 44 Ulusal Yarış Gerçekleştirildi
7 yarıştan oluşan Ege Rallisi ile başlayarak Ford Otosan Kocaeli Rallisi ile son bulan Türkiye Ralli Şampiyonası, BC Vision Motorsport adına Skoda Fabia R5 ile yarışan Burak Çukurova-Vedat Bostancı ekibinin şampiyonluğu ile sona erdi.
BC Vision Motorsport sezonu takımlar şampiyonu olarak sonlandırırken, İki Çeker ve Sınıf 4’te Cem Alakoç-Yusuf Çelik, Sınıf N’de Neo Motorspor adına Adil Küçüksarı-Kerim Tar, Sınıf 3’te Hakan Ertarman-Yunus Emre Bol birincilikleri paylaşan ekipler oldular. Kadınlar birincisi Burcu Çetinkaya Bucak, kadın co-pilotlar birincisi Nehir Yılmaz olurken, Genç Pilotlar Birincisi de And Sunman oldu.
Türkiye Historic Rally Şampiyonası da Parkur Racing adına Ford Escort MKII ile yarışan Engin Kap-Onur Aslan ekibinin şampiyonluğu Kategori 1’de de Levent Gür-Oytun Albayrak birinciliği ile sona erdi.
İzmir Ülküpark, İzmit Körfez ve Yunanistan Serres pistlerinde koşulan 5 yarıştan oluşan Türkiye Pist Şampiyonası Maxi grup Ülkü Motorsport adına Nissan GT-R 35 Nismo ile Ümit Ülkü, Süper grup ise Borusan Otomotiv Motorsport adına BMW 320 TC ile Ali Türkkan’ın şampiyonluğuna sahne oldu.
Bursa Nilüfer ve İstanbul Tuzla pistlerinin kazanımı ve katılımın da artmasıyla yükselişe geçen Türkiye Karting Şampiyonası’nda 7 yarışın ardından Mini kategori Kerim Sülyak, Formula Junior Mert Dalkıran, Formula Senior Gün Taşdelen ve Formula Master da Mehmet Çınar şampiyonluğu ile sona erdi.
6 yarıştan oluşan Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nda; Kategori 1’de Bursa’dan Engin Apaydın, Kategori 2’de Kocaeli’den Ferhat Tanrıbilir, Kategori 3’de Antalya’dan Okan Tanrıverdi ve Kategori 4’de İstanbul’dan Emin Cem Yalın şampiyonluğa ulaşan sporcular oldular. Bursa, Afyon, Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Ankara yarışları sonunda GP Garage MyTeam de takımlar şampiyonluğunun sahibi oldu.
Toplam 7 yarıştan oluşan Türkiye Offroad Şampiyonası, Jeep Cherokee ile yarışan Sakarya’dan Mustafa Saray-Samet Zurnacı ekibinin şampiyonluğu ve Sınıf 4 birinciliği ile sona ererken, Sınıf 1’de pilotlarda Ömer Kundakçı copilotlarda Servet Gül, Sınıf 2’de pilotlarda Mustafa Akın copilotlarda Yasemin Biber Toker, Sınıf 3’de pilotlarda Özgür Yaprak copilotlarda Arda Arslan ve takımlarda da 54 Redline Team birincilikleri elde ettiler…
2 araç ve 4 sporcudan oluşan takımların mücadele ettiği ve bu sezon 6 yarıştan oluşan Türkiye Trial Şampiyonası, Adnan Ofluoğlu-Şenol Coşkun ve Oğuz Kaan Öztürk-Kürşad Öztürk ekiplerinden oluşan AVC Team-Osmanlı Offroad takımı şampiyonluğu ile sona ererken, Aydoff Trial Team ikinciliğin, Temesist Offroad Team de üçüncülüğün sahibi oldu.
3 yarıştan oluşan ve bu sezon Ukrayna, İran ve KKTC’den de sporcuların katılımıyla renkli görüntülere sahne olan Türkiye Drift Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşan isim BMW E36 M3 ile Mert Bilaloğlu oldu. Şampiyonu, bu sezon yarışmaya başlayan Furkan Karan ikinci ve yine BMW E36 M3 ile Kemal Özhaseki üçüncü olarak takip ettiler.
3 yarıştan oluşan Türkiye Klasik Otomobil Şampiyonası Sinan Evman-Taylan Kaan Şakar ekibinin şampiyonluğu ile sona ererken, Kategori F’de ve Kadın Pilotlarda Elif Şakar, Kategori G’de Murat Halil Özbaş, Handikap Kategori E’de Sencer Sivridağ, Handikap Kategori F’de Selim Özbakır ve Handikap Kategori G’de Kıvanç Dündar birincilikleri paylaşan sürücüler oldular.
Renç Koçibey Ralli Kupası’nda ise Erkan Yanıkoğlu-Bora Yılmaz genel klasman ve sınıf 4 birinciliğini kazanırken, Sınıf 1’de Mert Gür-Ege Can Ünlü, Sınıf 2’de İlhan Mutluay-Cumhur Önder ve Sınıf 3’te de Salih Uzunorman-Hasan Hasanoğlu birincilikleri elde eden sporcular oldular.
15 Yıl Aradan Sonra Şampiyonlar Şampiyonası
Otomobil sporlarında yılın en hızlı pilotunu belirleyen ‘Şampiyonlar Şampiyonası’ 15 yıllık bir aranın ardından TOSFED tarafından Spor Toto, Opel Türkiye, Petlas, Atarlar Petrol, Redbull.com ve Power FM katkılarıyla İzmir’de organize edildi. Farklı branşlardan 48 sporcu katılımı ile düzenlenen organizasyon, Apexmasters drift pilotları ile Ukraynalı Red Bull sporcusu Alexander Grinchuk’un showları ve İskender Atakan, Serdar Bostancı, Volkan Işık, Cem Hakko, Halim Ateş, Serkan Yazıcı, Ömer Tolon, Ahmet Tarhan gibi şampiyon sporcuların show turlarıyla renklendi. Baştan sona büyük çekişme ve heyecana sahne olan organizasyonu kazanarak Şampiyonlar Şampiyonu olan Ayhancan Güven, ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’dan aldı.
TOSFED Yıldızını Arıyor Büyük İlgi Gördü
Türk otomobil sporları tarihinde düzenlenen ilk yetenek keşfetme projesi olan ‘TOSFED Yıldızını Arıyor’ büyük ilgi gördü. TOSFED tarafından, FIAT sponsorluğunda gerçekleştirilen projenin elemelerinde, 18’i kadın olmak üzere 320 aday mücadele etti.  Ehliyet sahibi 25 yaş altı genç ve yetenekli sürücülerin katılımına açık proje kapsamında, elemeler sonucunda belirlenen 10 erkek ve 2 kadın toplam 12 sürücü, tüm masrafları TOSFED tarafından karşılanarak Fiat Egea yarış otomobilleri ile yarışma imkanı kazandılar. Final elemeleri ardından yapılan ilk yarış sonunda Onur Badur, Mert Kaya, Onat Telkenar, Erol Özteknik, Doğan Ergin, Emre Şentürk, Kemal Burak Özhan, Buğra Can Kılıç, Mert Becce, Tunahan Aktaş, Zeynep Selin Erkan ve Halide Kübra Urgancı arasında ilk birinci ise 18 yaşındaki Onat Telkenar oldu.
Dünya Ralli Şampiyonası Yeniden Türkiye’de
Avrupa Ralli Kupası kapsamındaki Balkan Ralli Kupası’nın final yarışı olan ve Dünya Ralli Şampiyonası’nın provası niteliği taşıyan Marmaris Rallisi 20-22 Ekim tarihleri arasında Muğla’da Ula ve Marmaris çevresinde gerçekleştirildi.
Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu (FIA) Ralli Komisyonu Başkanı Jarmo Mahonen ve FIA Güvenlik Delegesi Michèle Mouton’un yanı sıra bu yarışı gözlemleyip, değerlendirmek için Marmaris’e gelen uluslararası otorite FIA’nın diğer yetkilileri, etapların kalitesi ve servis alanına hayran kaldıklarını dile getirdiler. FIA Ralli komisyonu, Marmaris’te gerçekleşen Türkiye Rallisi Marmaris’in 2018’de Dünya Ralli Şampiyonası’na dahil edildiğini resmi olarak açıkladı… Türkiye, 8 yıllık aranın ardından 13 yarıştan oluşan takvimin 10. yarışı olarak 13-16 Eylül tarihlerinde Muğla ve çevresinde gerçekleştirilecek.​
Serkan Yazıcı Dünya Motorsporları Konseyi’nde

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) genel kurulu 8 Aralık’ta Paris’te gerçekleştirildi. 2009’dan bu yana FIA Başkanlığı görevini sürdüren Jean Todt bir kez daha bu göreve seçilirken, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Serkan Yazıcı da Dünya Motorsporları Konseyi’nin 14 üyesinden birisi olarak göreve geldi.
Rallide 3 Büyük Uluslararası Başarı
Murat Bostancı-Onur Vatansever, Buğra Banaz-Burak Erdener ve Ümit Can Özdemir-Batuhan Memişyazıcı ekipleri ile Avrupa Ralli Şampiyonası’nı takip eden Castrol Ford Team Türkiye ekibi, sezonu Avrupa Ralli Takımlar Şampiyonu olarak tamamlayarak tarihi bir başarı elde etti.
Toksport WRT ekibi Orhan Avcıoğlu-Burçin Korkmaz ekibi sezonu Balkan Ralli Şampiyonu olarak tamamlarken, aynı zamanda Dünya Ralli Şampiyonası’na dahil İspanya ve İngiltere rallilerinde ülkemizi temsil etti.
Neo Motorspor adına yarışan Yağız Avcı-Bahadır Gücenmez ekibi 2018 Avrupa Ralli Kupası’nı ülkemize getirmeyi başardı. Neo Motorspor adına yarışan bir diğer ekip Adil Küçüksarı-Kerim Tar da, Avrupa Ralli Kupası ERT2 kategorisinde İkinciliğin sahibi oldu.

Avrupa Pistlerinde de Söz Sahibiyiz

2017 sezonunda Ralli haricinde pistte de yurt dışı başarılar göz doldurdu…Milli sporcu Galip Atar, Avrupa’nın 7 farklı pistinde toplam 14 yarıştan oluşan Ferrari Challenge Europe serisinin 458 kategorisinde şampiyon olmayı başardı.
Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ve Spor Toto desteğiyle, Attempto Racing adına yarışan 19 yaşındaki milli sporcu Ayhancan Güven, birbirinin eşi Porsche 911 GT3 otomobillerin mücadele ettiği Porsche Carrera Cup France ve Porsche GT3 Cup Challenge Benelux serilerinde elde ettiği podyum başarıları ile dikkat çekti.
Ebam Gedik Motorsport takımı da BMW Z4 GT3 ile Ahmet Mutlubaş, Yağız Gedik, Ayhan Germirli ve Bilal Saygılı pilotajında 3H Endurance Champions Cup ikinciliğinin sahibi oldu. Aytaç Biter, Levent Kocabıyık ve Fatih Ayan’dan oluşan Borusan Otomotiv Motorsport takımı da BMW Z4 GT3 ile seriyi takip eden bir diğer Türk takımı oldu.
Genç milli sporcu Berkay Besler, bu yıl geçiş yaptığı otomobil serisindeki ilk sezonunda Renault Clio Cup İtalya serisinde, Milli sporcu Ümit Ülkü Toksport WRT adına Porsche Sports Cup Deutschland ve Porsche GT3 Cup Challenge Benelux serilerinde, Go Motorsports adına Cenk Ceyişakar, Cengiz Oğuzhan ve Yadel Özkan Porsche GT3 Cup Challenge Benelux serisinde, 18 yaşındaki genç sporcu Kuzey Eroldu ‘Trofeo Abarth 500 Challenge’da, Genç pist pilotu Emir Aşarı, Almanya’da RCN (Rundstrecken Challenge Nürburgring) serisinde mücadele ettiler.
11 yaşındaki Milli karting sporcumuz Ömer Asaf Kolot Belçika Rotax Max Challenge’da ve En küçük karting sporcusu olan 7 yaşındaki Alp Hasan Aksoy, Slovakya Karting Şampiyonası’nda ülkemizi temsil eden sporcularımız oldular.
Uluslararası Organizasyonlarda Büyük Tecrübe Kazandık
Bu yıl Marmaris Rallisi haricinde, İstanbul Offroad Kulübü (İSOFF) tarafından düzenlenen Baja Troia ve Eskişehir Otomobil Sporları Kulübü (ESOK) tarafından düzenlenen Balkan Ralli Kupası’na dahil Rally Troia başarılı organizasyonlarla geride kaldı.
Çanakkale ve çevresinde East European Tout Terrain Series takviminde 5. ayak yarışı olarak organize edilen Baja Troia, 4 ayrı kategoride Türkiye, İtalya, İsrail, Romanya, Yunanistan, İngiltere ve Endonezya’dan 65 ekibin katılımına sahne oldu. Tüm katılımcıların büyük beğenisini kazanan organizasyon, 2018 sezonunda daha da büyüyerek devam edecek.
Avrupa Ralli Kupası kapsamındaki Balkan Ralli Kupası’nın 4.yarışı olan Rally Troia da, Eskişehir Otomobil Sporları Kulübü’nün başarılı organizasyonu ile geride kaldı.43 Avrupa Ralli Kupası, 9 Historic ve 23 de Renç Koçibey Kupası olmak üzere toplam 75 otomobil ve 150 sporcunun katılımına sahne olan yarış, aynı zamanda Türkiye Ralli Şampiyonası ve Bulgaristan Ralli Şampiyonası‘na da puan verdi. 2018 sezonunda Eskişehir ve çevresinde koşulması planlanan organizasyon, yine Avrupa Ralli Kupası kapsamında gerçekleştirilecek.
Başkan Yazıcı’dan Teşekkür
TOSFED Başkanı Serkan Yazıcı 2017 sezonunun ardından yaptığı açıklamada “2017 sezonu, federasyonumuz adına bir çok ‘ilk’in yaşandığı, sporcularımızın önemli başarılara imza attığı dopdolu bir yıl oldu.” dedi.
Açıklamasında “Avrupa’nın dört bir yanında ülkemizi başarıyla temsil eden tüm sporcu ve takımlarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, başarılı organizasyonlar gerçekleştiren organizatör kulüplerimizi kutluyoruz.” diyen Yazıcı gelecek yıl yapılacak en önemli organizasyonun, WRC’nin 10.ayağı olarak Marmaris’te düzenlenecek olan Rally Turkey olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Tüm dikkatimizi bu organizasyona yoğunlaştırmış durumdayız. Bu dev organizasyondan alnımızın akıyla çıkmak istiyoruz. Tüm sporcu ve kulüplerimize iyi bir yıl diliyor, başarılarının artarak devam etmesini temenni ediyorum.” dedi.

Facebook Yorumları

yorum