Kornasız Off-Road Mümkün mü?

0
3775

Merhaba dostlar. Bu yazımda sizlere off-road sporumuzun 3 büyük probleminden bahsetmek istiyorum. Etap genişliği, korna ve sürücü değişikliği.

Önce etap genişliği konusundan başlayalım. Orman etaplarında önemli bir problem değil ama yan yana iki aracın geçemeyeceği kadar dar olan kapılı seyirci etaplarında büyük problem yaşanıyor. Aralıklarla start alan araçlardan 2-3 tanesi aynı anda parkurda tur atmaya başlıyor. Hepside zamana karşı yarışıyor ve her kapıyı en seri şekilde geçmenin derdinde. Araçlardan birisi arıza yaptığında yada kaza yaptığında parkur anında kilitleniyor. Bu durumda arkadaki araç bir sonraki kapıya yönlendiriliyor. İlk iki yarışı izleyenler özellikle Düzce yarışında bu durumun ne kadar çok tekrarlandığını fark etmiştir. Hele birde kaza varsa, aracı parkurdan çekmek çok zor bir hale geliyor.

Şimdi gelelim ikinci problem olan kornaya. Off-Road yarışları genelde trafiğe açık alanları da kullandığı için araçların trafik kurallarına uygun olması gerekiyor. Yani hepsinin kornası çalışır durumda olmalı. Kornayı iptal etmek gibi bir durum söz konusu değil. Ama uzun yıllardır korna sorunu kesintisiz mevcudiyetini sürdürüyor. Kurallar kitabımızda korna kullanımı ile ilgili bir kısıtlama yok. Bu durumda isteyen istediği kadar kullanıyor. Yani kurallara aykırı değil. Daha start anında kornaya basmaya başlayan sürücüler tüm etap boyunca zaten dar olan parkurlarda kornalarla rakiplerini geçmeye çalışıyorlar. Kornayı yerinde kullananda var, işi oldukça abartıp psikolojik baskı yada seyirci coşkusu için kullananda. Ama eninde sonunda iş normal koşullarda öndeki aracı geçebilecek yerlerin dar parkurlarda çok çok az olması problemine dayanıyor. Öndeki yavaş aracı geçmek için kornaya asılan sürücü yol alamayınca çarparak yol açma seçeneğine baş vuruyor.

Burada çok önemli iki nokta var. Birincisi off-road yarışlarında yol verme zorunluluğu yok. Arkadakine yol vermek için durup zaman kaybetmek kimsenin işine gelmiyor. Yani, herkes kendi imkanları ölçüsünde en iyi zamanı yapmaya çalışıyor. Arkadaki sürücünün sürekli fırsat kollayıp uygun bir yerde öndekini geçmesi gerekiyor. Ancak mevcut  durumda arkadan gelenler ısrarla yol verilmesi amacıyla elini kornadan kaldırmadan tampon tampona yarışıyor.

Günlük hayatımızda bile arkadan korna sesi geldiğinde ne kadar gerildiğimizi hatırlarsan yarattığı rahatsızlığı anlayabilirsiniz.

Bunun çözümünde ilk adım yarış onayı veren TOSFED yetkililerinin yan yana 2 araç geçişine imkan vermeyen seyirci etaplarına onay vermemeleri, organizatör kulüpleri bu konuda yönlendirmeleri. İkinci adım ise direktörlerin yarış öncesi brifinglerde sürücüleri korna konusunda uyarmaları ve art niyetli kullanım durumunda ceza vereceklerini söylemeleri.

Türkiye Off-Road Şampiyonası ve başka bazı off-road yarışlarımızda da pilot-copilot değişim serbestliği sorunu devam ediyor. Yine kurallar kitabımıza baktığımızda off-road branşında hem pilot ve hem de co-pilota “Sürücü” adı verildiği ve yarış boyunca sürücüler arası değişimi engelleyen bir maddeye rastlanmadığı dikkat çekiyor. Bunun neresi problem derseniz hemen söyleyeyim. Pilot ve co-pilot ayrı ayrı puanlamalara tabiler. Yani bir pilot her yarış başka co-pilot ile yarışabilir, yada tam tersi. Her katıldığı yarıştan da puan alır.

Durumu şöyle özetleyeyim. Ben, yani hiç bir off-road yarış geçmişi olmayan Mehmet, yarışmacı kaydı yaptırıp tüm sezon boyunca aracımı co-pilotum olan Volkan Işık’a kullandırıp, her yarış sonu veya sezon sonunda onun kazandığı yarışların kupasını kazanmışım gibi kaldırabilirim. Hatta Volkan’ın pilotajı üzerinden Şampiyon bile ilan edilebilirim. Size de saçma gelmedi mi?

Elbetteki motorsporları aynı zamanda kurallar sporudur ve kuralları iyi kullanan zafere ulaşır. Anlattığım durum kurallar kitabına aykırı değil, yani legal ve sporculara tanınmış bir hak gibi. Şu anki durumda bu hakkı kullananlara söylenecek bir şey yok.

Uzun zamandır devam eden ve camiada rahatsızlık yaratan bu soruna da TOSFED kurmaylarının acilen bir önlem alması gerekiyor. Belki pilot ve co-pilot için özel etap toplamının en fazla %20’sine kadar değişim kısıtlaması getirilebilir. Yada Pilot ve co-pilot için ayrı ayrı puanlama yapmaktan vazgeçilip sadece yarışmacı puanı verilebilir. Yeterki adaletli bir yarış ortamı yaratılabilsin…

Mehmet EREL

Facebook Yorumları

yorum